A Gasztroangyal margójára

Három nap a Millenárison. Gasztroangyal Borbás Marcsival és sok-sok értékes emberrel. Emberekkel, akik élik, amit csinálnak. Nem pénzért dolgoznak, hanem a munka öröméért, az alkotás értékéért.


Így tudnak olyan minőséget előállítani, amit az élelmiszergyárak soha: A szívük van a termékükben. Lekvárok, sajtok, halételek, bor, pálinka, mustár, pékáru, méz, gyümölcslé… Fel sem tudom sorolni. De kiemelem közvetlen szomszédunkat, akikkel együtt képviseltük Szekszárdot ezen a színvonalas fesztiválon: A Kávé háza. Hallottuk az embereket, amint azt mondják, “ez a szekszárdi kávéház” – igyunk itt egy kávét. És ők úgy főzték nekik a kávét, ahogy még sehol sem láttuk. Most nem csak arra gondolok, hogy amivel a világon kávét lehet készíteni, az volt náluk (még etióp jebena is), hanem a szakértelemre, az odafigyelésre, az igényességre is. Saját pörkölésű kávéik közül azt javasolták és azt választották, ami a vendégnek leginkább kellett. Igen, ők tudták, mit szeretne a vendég.

És mit kaptunk mi? Érdeklődést, szeretetet, kedves szavakat, elismerést, barátokat.
Szinte egész nap készítettük az egyedi feliratú mézeskalácsokat, ragyogó gyermek- és felnőttarcok közepette. Jó volt hallani a biztatás, érezni a szeretetet, bizalmat. A tudat, hogy emberek a mi kezünk munkájával fejezik ki másoknak: “Gondoltam Rád”, megajándékozottsággal töltött el minket.
Aki megkóstolta a puszedlinket, nem ment el anélkül, hogy legalább egy csomagot ne vásárolt volna. Ha nem tudták, akkor is érezték, hogy szívvel-lélekkel készült minden egyes szem süteményünk.

Ez volt az első alkalom, hogy szekszárdi mintaboltunk ajtaján kívül készítettük és ajánlottuk a Szekszárdi márcos limonádét. Mekkora öröm volt, amikor emberek egy nap háromszor is visszajöttek, hogy igyanak még egy pohárral. Végül pedig egy-két palack márccal tértek haza.
Három nap alatt 45 órát álltunk ott és mégsem a fáradtság az, amire az egészből emlékszünk…