Búcsú Szekszárdon, Remetén

A több száz éves hagyomány ma is él, és néhány éven belül régi fényét túlszárnyalva fog tündökölni.

Ez a szárnyra kelés egy fiatal civil szerveződésnek, a Szekszárdi Fősővárosi Körnek köszönhető, akik immár harmadik alkalommal dolgoznak önzetlenül, de annál keményebben, hogy Szekszárd legpatinásabb ünnepeinek egyikét felvirágoztassák. Mint minden évben, ezúttal is tombolasorsolással lesz teljesebb a program. A tombola tárgyak pedig évről évre felajánlásokból érkeznek. Mi, Petritsék az idei évben egy mézeskalács ajándékdobozt ajánlunk fel a fesztivál támogatására.
A sárközi szőttes mézeskalácsos mesterségbe migrált mintavilágával díszítettük mézeskalács dobozunkat. Belseje most még üres, de a búcsú napjára csurig töltöm friss mézes süteményekkel.

Honnan jött a mézeskalács doboz ötlete?
A Petrits család 1825 óta készít mézeskalácsokat. A két évszázad alatt, mint ahogyan azt a régi mézeskalácsos mesterek is tették, felmenőink is a kor igényeihez igazították kínálatukat. Előbb egyházi ábrázolások, majd huszár, katona, leány, hal, ló vagy szív volt a jellemző. Nagyapánk rendszeresen készített bicikliző úttörőt. Mi az egy-egy darabos egyedi elképzelések megvalósítása mellett nem ritkán kapunk céges megrendeléseket, így készítettünk már villanykörtét, konnektort, söröskorsót, karnisvéget is mézeskalácsból.
Mézeskalács dobozokat kb. 5 éve kezdtünk el készíteni. Hamar kiderült, hogy a vásárlók nagy örömmel fogadják házassági évfordulóra, születésnapi ajándékként, ballagásokra egyaránt.
Mivel Szekszárdon élünk kétszáz éve, szívünkhöz nagyon közel áll a Sárköz népművészetének világa. Mind a sárközi hímzés, mind pedig a szőttes ismert volt aprólékosságáról, parádés díszítettségéről. A hímzés sajnos jellegéből adódóan nem illeszkedik a mézeskalácsokhoz. A szőttes mintáját azonban nagy sikerrel illesztettük rá a mézeskalácsok világára szívek, tojások és egyedi formák felszínére egyaránt. A feladat adta magát, dobozaink csúcspontjaként egyszerűen kellett (muszáj volt, mert nem hagyhattuk ki!) egy parádés sárközi darabot is készítenünk.

A sárközi szőttesről így ír a Wikipédia:

A sárközi szövésről szóló első híradás 1715-ből származik. A decsi jobbágyok panaszlevele arról ad hírt, hogy a földesúr özvegytől, árvától egyaránt behajtja a kirótt pénzadót: „Ezek kiáltanak minden nap, minden órájában jajt az égre, mivel fonyásukkal, szüvésükkel, véres verítékkel keresik.” Ezt az idézetet kétféleképpen magyarázhatjuk, egyrészt már a 18. század elején olyan kelendő volt a sárközi szőttes, hogy bizonyos adónemek helyett a földesúr elfogadta azt, illetve úgy is értelmezhető, hogy eladásra is készítettek az asszonyok szőttest, és az így befolyt összeget fizették be adó fejében, mindenesetre a szövés fontos szerepet játszott a decsi jobbágyok életében.
A régi sárközi ünnepi szőttesek mintája lényegében nem más, mint a piros és fehér, illetve piros és fekete csíkok különféle variációja. A keskenyebb-szélesebb csíkmintákat ún. „kás” (K-betűhöz hasonló) és „csibeszömös” (tyúk szemére emlékeztető) apró motívumokkal lazították. A 19. század közepe táján – takácsmesterek mintáinak átvételeként – jelent meg szőtteseiken a nagy rózsa, galambpár stb. Ezzel egy időben néhányan színesebb szőtteseket is készítettek.”

A sárközi szőttest leginkább ismerők egyike Bogár Éva néni, aki édesapjának 1967-ben alapított magángyűjteményét kezeli és mutatja be az érdeklődő közönség számára Szekszárdon, a Bogár tanyában.
Célunk az volt, hogy az általunk sárközi mintával díszített mézeskalácsok a lehető legautentikusabban jelenítsék meg a Sárköz motívumvilágát. Hosszú időt töltöttünk a minta elemzésével, papíron rajzolásával, majd a papíron díszítéssel, mielőtt mézeskalácsot díszítettünk volna így. Az első elkészült darabokkal felkerestük Bogár Éva nénit, és csak azután kezdtük el sárközi mintás mézeskalácsként árulni ezeket a termékeinket, miután ő azt mondta rá, hogy azok minden elvárásnak megfelelnek.

Mézeskalács dobozunkat prémium kategóriás termékként tartjuk számon mind értékhordozása, mind pedig magas hozzáadott értékű volta miatt. A magas hozzáadott értéket tartalmazó kézműves munka folyamatos küzdelemben van a gépi gyártású olcsóbb árkategóriát képviselő alternatív ajándéktárgyakkal. Éppen ezért sok időt és energiát fektetünk abba, hogy a kézművesség értékeit népszerűsítsük.
A tombola tárgynak felajánlott sárközi mintás doboz egy újabb lehetőség ezen célunk megvalósítására.