Cukorka szerelem

Öt évvel ezelőtt, amikor a cukorkákról kérdeztek, azzal kezdtem a mondókámat, hogy hagyományőrzésből készítünk még cukorkákat…
Mára ez megváltozott – a cukorka is szerelem lett. Olvasd el ezt a pár sort, érteni fogod , hogy miért!
(Petrits Szilveszter írása)

Icipici történelem arról,

…hogy miért lettek a mézeskalácsosok cukorkakészítők. Az 1800-as évek közepére a céhes ipar elavulni látszott, az iparosodás töretlenül nőtt. Megjelent a kristálycukor, felépültek az első cukorgyárak. A drága mézzel készült sütemények mellett megjelentek a cukorral készülő cukrászsütemények és a keménycukorkák. A mézeskalácsosoknak tehát lépniük kellett. Egyesek cukrászok (is) lettek, mások pedig a cukorkakészítés felé fordultak.

Dédanyám ilyen skatulyákba csomagolta mézes cukorkáit

Dédapám volt az,

aki a mézeskalácsosság és a gyertyaöntés – műlépkészítés mellett elkezdett cukorkagyártással is foglalkozni. Az ő halála után dédanyám készítette tovább a cukorkákat. Egyik gyermekük, Károly cukrászmester lett, másikuk (István, a nagyapám) mézeskalácsos és cukrászmester, míg Ferenc kifejezetten a cukorkák készítésével kezdett foglalkozni. A II. világháború után gépesített cukorkaüzeme volt, mely nagy sikerrel működött egészen az államosításokig.

Feri bácsi cukorkaüzeméről készült fotónk a Mézeskalács Múzeumban…

A megmentett gépek nagyapámhoz kerültek – ő folytatta kisiparosként a cukorkák készítését egészen addig, míg édesapám át nem vette tőle a vállalkozást.
Gyerekkoromban Péter öcsémmel sokat kellett segítenünk a cukorkák készítésében is. (Magunk között vagyunk, hadd mondjam el halkan: rettentően utáltuk, mert míg a haverok a bőrt rúgták a téren, mi legfeljebb két főzet cukorka közt egyérintőztünk a garázskapunál.)

Azóta eltelt egy-két évtized.

Hozzám a mézeskalácsok világa állt közelebb, a cukorkát valóban „csak” a hagyományok őrzése miatt készítettem. Mióta megnyitottuk a Mézeskalács Múzeumot, számtalan embernek meséltem a múltról, és a mézeskalácsok, gyertyák mellett a cukorkákról is.

Ezek a gépek a Mézeskalács Múzeumban vannak, de hozzájuk hasonlóakkal dolgozunk a mai napig

Láttam, hallottam, tapasztaltam, hogy milyen fontos az a darabka történelem, amit cukorkák őriznek. Közben egyre több cukorkát készítettem… Mit is mondjak, beleszerettem a cukorkákba. Szépek, finomak, csillognak vagy éppen hamvasan málnásak. Sokat gyönyörködöm bennük.
Nézd ezt a videót – a cukor sötét zöldből ragyogó világossá alakul. Olyan, mint egy varázslat…

Így őrizzük a múltat

Hagyományos módon készült kézműves cukorkáink, frissen tartó üvegekben

Arra gondoltunk, hogy ezt a múltat valami módon szeretnénk a cukorkák mellé csomagolni. Nézd csak meg, és döntsd el, hogy sikerült-e…
Új csomagolású cukorkáink mellé dunsztoltunk egy picit a családi múltból, hangulatból, szeretetből is, talán ennek köszönthető, hogy így a cukorkáink még tovább frissek maradnak.

Vásárolnál belőle, megteheted személyesen szekszárdi mintaboltunkban vagy itt, webáruházunkban.