Gyertyás hangulat, hangulatos gyertya

A leggyakoribb kérdés, amivel találkozunk a Mézeskalács Múzeumban: hogyan tartozik össze a mézeskalács és a gyertya készítés? Pedig a válasz rém logikus, szerintem az első fotóra pillantva azonnal érteni fogod. Ugyanakkor ebben a gyertya-evolúcióban látok annyi értéket, amiről érdemes picit hosszabban, tartalmasabban írni. (Petrits Szilveszter írása)

 

Az évszám 1938. Dédapám, Pettrits József ekkor már országos hírű mézeskalácsos és viaszgyertya öntő. Jó kapcsolatot ápolt az ország méhészeivel, kiváló műlépet készített. A magyar ipar almanachja 1929-es száma is megemlékezik róla. Mint a könyvben olvasható: József mesterségét apjánál, Gottfried-nél tanulta, aki a „Szekszárd egyik legkiválóbb iparosa volt” (forrás: A magyar ipar almanachja, 1929).

Ezzel a préssel csodaszép, illatos, hatszögletű mintákkal teli méhviasz lapot készítettek dédapámék

Tudod, hogy mire használták a méhészek a műlépet?

Az egységes, téglalap formájú viaszlapok pontosan illeszkedtek a méhkaptár keretére. Így, kerettel együtt helyezték a kaptárba. A méhek a viaszlapra felépítik a „sejteket” (kis hatszögletű csövecskék szorosan egymás mellett), melyekbe azután mézet hordják. Láttál már lépes mézet? Ez tulajdonképpen nem más, mint ilyen mézzel teli méhviasz csövek tömkelege. A méhész a mézzel teli, keretbe rögzített lépet veszi ki a kaptárból, majd egy nagy centrifugába helyezi és „kipörgeti” belőle a mézet, melyet a mézeskalácsos hordószám megvásárolhat.

Lépesméz

Ám nem volt mindig ilyen egyszerű a mézeskalácsosok élete. Amíg nem volt kaptár, nem volt műlép, addig a mézeskalácsos nem tudott kipörgetett, tiszta mézet vásárolni. Kasokból kivett lépesmézes vásárolt, melyből ő maga préselte ki a mézet. A lépből pedig méhviasz maradt a műhelyében, ami így a mézeskalács készítés mellékterméke volt. Ebből a méhviaszból kezdtek el az élelmes mézeskalácsos mesterek viaszgyertyát készíteni, s lettek mézeskalácsos és viaszgyertya öntő mesterek.

Dédipapa pecsétje

Készítettek például virrasztó gyertyát. Vékony gyertya volt, melyet egy különleges hajtogatási rend szerint egy fahengerre tekertek. A gyertyát a csuklóra lehetett húzni. Így 2-3 méter hosszú gyertya volt az ember csuklóján, mellyel át lehetett virrasztani egy egész éjszakát. Használat közben, ahogy a gyertya égett, a láng egyre közelebb került az ember kezéhez. Amikor már túl közel volt, egy újabb darabot kellett letekerni a hajtogatás nyomán, s így újra 10 centi gyertya volt a kézben. Ha pedig virrasztás közben elbóbiskolt az ember, a gyertya lángja a kezéhez közeledve felébresztette…
Hogyan készült egy 2-3 méter hosszú, vékony gyertya? Hadd mutassuk meg egy rövid videón:

Régi virrasztó gyertya a hozzá tartozó formázó hengerrel

Sztaniol. Mond Neked valamit ez a szó? Olyan, mint az alufólia, csak ez ónból készült, és voltak színezett változatai. Hogy jön ez a méhviaszhoz? Volt olyan műlép lap is, melyre ilyen sztaniol lapokat préseltek. Ebből a viaszlapból azután kis virágmintás pecsétnyomókkal virágokat készítettek. A kéz melegétől a viaszlap megpuhult és ragadós lett, így az egyszerű gyertyákra utólag színes virágcsokrokat tudtak díszként helyezni.

Ilyen pecsétnyomókat használtak gyertya utólagos díszítésére

Még ma is használunk méhviaszt gyertyák készítésére. Nézd meg például ezt az óriási szüretmintás gyertyánkat (tudod: Szekszárd – szőlő – szüret 🙂 ) Saját, kézi munkával készített öntőformával öntött darab. Fantasztikusan jó méhviasz illata van, imádjuk.

 

Műlépből is sodrunk gyertyákat. Karácsonykor pl. csillaggal is díszítjük. De ez nem minden: örülünk, amikor Te is megtapasztalhatod azt az élményt, amit a méhviasszal való munkálkodás jelent. Ezért formára vágott viaszlapot is vásárolhatsz nálunk kanóccal. Sőt, ha a Mézeskalács Múzeumban teszel látogatást, ott helyben, akár a mi segítségünkkel próbálhatod ki a méhviasz gyertya készítését.

Karácsony műlép gyertya

Ugyanakkor el kell mondani, hogy a gyertyák zöme ma már paraffinból készül, ami noha nem illatos, de hasonlóan szépen ég, és hófehér. Az ok, hogy ma már mindenki elsősorban ezt használja gyertya készítésére, prózai: sokkal több van belőle, ennél fogva olcsóbb. Azonban paraffinból is lehet csodaszép gyertyákat készíteni, és készítünk is. Méghozzá az országban egyedüliként négy gyertyakészítési módszerrel: csurgatva (erről a Mézeskalács Múzeumban tudhatsz meg mindent), mártva (ezt biztosan ismered), dobon húzva (mint a fenti videón) és formába öntve.

A gyertya végigkíséri életünket a gyerekkori szülinapoktól a romantikus vacsorákon át egészen a sírig, azonban már jó két évtizede túllépett önmagán. A gyertyáról nem csak, mint használati tárgyról beszélünk, hanem gyertyáról, mint a hangulat eszközéről, mint jelképről. Gondolj csak egy egyszerű szülinapi gyertyára! Pedig ennél egyszerűbb gyertya nem is nagyon létezik. Ha pedig elengedjük az alkotó fantáziánkat, valódi kézműves remekek születhetnek nem csak a mi kezeink között, de a Te munkád és kikapcsolódásod közepette is.
Mi kihívásként élünk meg minden egyes egyedi elképzelést akkor is, ha azt te szeretnéd megvalósítani az otthonodban, akár ha személyessé tett ajándékot vásárolnál tőlünk. Tegyél próbára minket!