Így készült a gobelin

Hoppá!!! Egy tegeződős blogbejegyzés… Csak mert ez így könnyebb lesz Neked is, nekünk is.
Szeretnéd meglepni egy barátodat (vagy lepipálni a szomszédot ☺)? Segítünk…
Készíts velünk mézeskalács gobelin-t

Miről is lesz szó? Erről a mézeskalácsról.

Előre szólunk, két extra felszerelésre szükséged lesz: időre és türelemre. Mérték valaha a monotonitástűrésedet? Ha jó volt az eredmény, olvass tovább!
És hát igen… elnézésedet kell kérjük, rögtön az elején, mert nem fényképeztünk gobelin-ezés közben. Magyarázkodás helyett álljon itt inkább két ígéret:

  1. Olyan részletesen írunk majd le mindent, hogy látni fogod magad előtt.
  2. Amint legközelebb gobelin-t készítünk, kiegészítjük ezt a cikket fotókkal is.

Ha szereted a mézeskalácsokat, akkor nagy valószínűséggel sütöttél is már mézeskalácsot. Ha még nem, akkor javasoljuk, próbáld ki. Sőt segítünk is. Itt olvashatod online mézeskalácsos tanfolyamunk leckéit, és soha többé nem lesz problémád mézeskalács sütéssel. De mivel Te már a gobelin készítésben gondolkodsz, feltételezzük, hogy nem ez lesz az első alkalom. Vágjunk is bele!

Első lépésként meg kell tervezned, hogy mit szeretnél. Ez a legnehezebb része. Könnyíthetsz a dolgodon, ha van egy olyan képed, ami nagy kedvenc és el tudod képzelni gobelin-nek. Még könnyebb a dolgod, ha van egy gobelin előtted, vagy egy fotó róla. Az aduász pedig, ha elmész egy rövidáru boltba és veszel egy gobelin alapot 🙂

Ha látod, hogy mit szeretnél, akkor már azt is tudni fogod, hogy mekkorában szeretnéd elkészíteni, és hogy milyen formára illeszthető leginkább.

Kezdheted a munkát. Ha a megsütött mézeskalácsod díszítésre kész, először is alapozd le az egészet terülőmázzal (sütés, terülőmáz-készítés, glazúrkészítés a már említett tanfolyam anyagában). Erre azért van szükség, mert így stabil, egyenletes, sima alapod lesz.

Amíg a terülőmázad szárad, nekiállhatsz kikeverni a színeket. Ha van gobelin előnyomatod, akkor kicsit könnyebb a dolgod, mert azokon a színek általában külön is jelölve vannak színmintával. A glazúrodból végy egy keveset külön tálkába és különböző színeket használva ki tudsz keveri minden árnyalatot (gyakorlatilag a kék, sárga és piros színekből minden megoldható, pl. sárga+piros=narancs, kék+piros=lila kék+sárga=zöld). Fontos, hogy a színeket a lehető legpontosabban keverd ki, és ne spórolj az árnyalatokkal (mi ehhez a mézeskalácshoz 16 színt használtunk).

Ha megszáradt a mázad, ételfestékes filctollal rajzold elő a mintát! Először a fő vonalakat, aztán a részleteket. Itt még nem fontos, hogy túl sok színárnyalatot használj.

És most jön az alkotás öröme. De ne kapkodj! Nagyon könnyű elbambulni és automatikusan egyre nagyobb és nagyobb pöttyöket nyomogatni. Ha igazán szépet szeretnél, és észreveszed, hogy kezdesz “csalni”, inkább tedd félre egy kicsit, aztán majd folytasd kicsit később.

Ha a minta kipöttyözésével elkészültél, fehérrel pöttyözd ki az üres részeket. És “már készen is vagy” 🙂 Amit a képen látsz, az egy 20 cm átmérőjű mézeskalács, kb. 6000 pontocskából áll. Talán ijesztőnek hangzik, de hidd el, meg tudod csinálni! És ha kész vagy vele, az örömödet senki nem veheti el tőled. Hajrá!