Magunkról

A Petrits család 2009-benA Petrits család 1825 óta foglalkozik mézeskalács, gyertya, cukorka és egyéb édességek készítésével. Az évszázadok során a mesterségek apáról fiúra szálltak, jelenleg a hatodik generáció két képviselője is a vállalkozásban dolgozik.
A családi vállalkozás hagyományos, kézműves módszerekkel készíti termékeit a mai kor minőségi elvárásainak megfelelően.
Célunk a jövedelemszerzés mellett a magyar hagyományok ápolása, és azok mind szélesebb körbeni ismertetése.
Cégünk hazai alapanyagokból készíti termékeit hazai piacra.

A közelmúlt

1992 – A jelenlegi tulajdonos Petrits József úgy dönt, hogy egyéni vállalkozóként folytatja a majd két évszázados hagyományt
1998 – Megnyitjuk mintaboltunkat Szekszárdon, a Munkácsy utcában
2001 – Elindítjuk internetes oldalainkat a www.mezeskalacs.hu címen
2001 – Tulajdonosunkat Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata “Közjóért” díjjal tüntette ki.
2002 – Elindítjuk szolgáltatásainkat a cégek számára
2003 – Megnyitjuk “Mézédes Emlékeink” Mézeskalácsos, Gyertyaöntő és Cukorkakészítő Múzeumunkat
2004 – Néhány termékünk rendelhető az Interneten
2005 – Megnyitjuk Webáruházunkat
2009 – Múzeumunkat Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata “Szekszárd Javáért” díjjal tüntette ki
2009 – Egyéni vállalkozásból korlátolt felelősségű társasággá alakultunk.
2017 – Petrits Szilvesztert és Pétert Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata “Közjóért” díjjal tüntette ki.

Vállalkozásunk története a régmúltig

Családunk történetét 1772-ig tudjuk visszavezetni.

1772-ben született Petrits János, aki kötélgyártó volt. Fia Petrits József kezdi a mézeskalácsos mesterséget 1825-ben. Őt a XIX. század közepén a következő nemzedék, Gottfried követi, aki folytatja a mesterséget. Kikísérletezte a Petrits-féle mézes puszedlit. Petrits Gottfriednek hét gyermeke született. Ketten folytatták a mesterséget, József és István. A Magyar Ipar Almanachja (1929) is említést tesz a Petrits családnak erről a két gyermekéről. Józsefről és Istvánról is olvashatjuk, hogy mindketten édesapjuktól, Gottfriedtől tanulták a mesterséget. József 1883-ban szabadult fel és 1899-ben lett önálló.Külföldön is gyarapította tudását, így járt Svájcban, majd Pozsonyban, Bécsben, de Budapesten is fejlesztette tudását. Mézeskalácsos, viaszgyertya-öntő és cukorkakészítő volt. A családi műhelyben egy fia inasként és egy fia mint segéd dolgozott. Szekszárdon az Arany János utca 12-ben nyitotta meg műhelyét. Felesége, Gyüszű Anna is segített az üzletben.

József testvére, István 1904-ben lett önálló. Egy segédje és egy tanonca volt. Felesége, Acsádi Rozália fűszer- és csemegeüzletet vezetett. István mézeskalácsos, viaszgyertyaöntő és cukorkakészítő volt.

A mesterséget József gyermekei folytatták. Négy fia született. József, Károly, Ferenc és István. József fiatalon meghalt, de a három fiú kitanulta a mesterséget.

Károly Petritsről Pelényire változtatta a nevét. A mézeskalácsosság elsajátítása után Budapesten a Hauer és Vörösmarty cukrászdában dolgozott és tanult. A Hauer cukrászda a XX. század első harmadában az ország egyik legnevesebb cukrászdája volt. Budapestről hazatérve, cukrászdát alapított, amely eredetileg a Babits Mihály Művelődési Ház helyén volt. Fagylaltjaira a városlakók napjainkban is elismerően emlékeznek.

Ferenc a mézeskalácsosság elsajátítása után, szintén Pestre került. A keménycukrászatra, azaz a cukorkagyártásra helyezi a hangsúlyt. Cukorkáit az egész országban ismerik és kedvelik. Cukorkaüzemet nyitott Szekszárdon a Széchenyi u. 1. sz. alatt, amelyet 1953-ben államosítottak.

A legfiatalabb fiú István, mézeskalácsos és cukrászmester lett. Az Arany János u. 12. sz. alatti családi műhelyben dolgozott, majd a süket korzón cukrászdát nyitott, amelyet ugyancsak 1953-ban államosítottak. Ezután, mint mézeskalácsos, műlép-készítő, cukorkagyártó és gyertyaöntő mester dolgozott 1992-ig. Az általa készített műlépért az ország minden tájáról jöttek a méhészek. A prés, amelyen a kiolvasztott viaszt préselte műléppé, ma már Budapesten látható az Iparművészeti Múzeumban. Fia, József élelmiszeripari technikusként folytatja az ipart, mint önálló vállalkozó, Szekszárdon a Munkácsy M. utcai műhelyben. József idősebb fia, Szilveszter a gimnáziumi évek után cukrász szakmunkás lesz, majd élelmiszertechnológus mérnöki diplomát szerez. A hatodik generáció másik képviselője Péter, aki a gyertyák készítésével foglalkozik.