Petrits Szilveszter, üzemvezető

Petrits Szilveszter
Úgy tekintünk a családunkban a felmenőinkre, mint egy több száz éves fa gyökereire és törzsére. Ahogy a fának is szüksége van a növekedéshez, új hajtások neveléséhez gyökerekre és erős törzsre, úgy kapaszkodunk és táplálkozunk mi is gyökereinkkel, erőt merítve a folyamatos megújuláshoz és növekedéshez, újabb és újabb mézeskalácsos és gyertyaöntő nemzedékek kineveléséhez.

Ennek a fának ma két erős ága van: testvérem, Péter, aki a gyertyákkal foglalkozik, és jómagam, aki 16 évesen döntöttem úgy, hogy a családi hagyományt ápolva mézeskalácsokkal szeretnék foglalkozni. Ezért lettem élelmiszermérnök és ezért lettem cukrász. De mindazt, amit a mézeskalácsok világáról tudok, azt nagyapámtól, apámtól és a feleségemmelegyütt elvégzett rengeteg munkától tanultam meg. Több tonna mézeskalács tészta feldolgozásából, több tízezer mézeskalács feldíszítéséből rengeteget tanul az ember, különösen, ha hobbiként és hivatásként is tekinti a munkáját. Márpedig nálunk ez így van. Ha két hétre szabadságra megyünk, a második héten már fejben újabb és újabb mézeskalácsok születnek.

A mézeskalácsok iránti szeretetünk két forrásból táplálkozik. Egyrészt a mézes sütemények ízeivel, zamataival való játék lehetőségéből, másrészt a figurás mézeskalácsok kimeríthetetlen forma, szín, motívum és mintavilágából. Számtalan mézes finomságot alkotunk otthon is, önmagunk szórakoztatására, a díszítésnél pedig az adja az örömet, hogy az egyszerű fehér vonalaktól indulva a Sárköz motívumain, vagy a gobelin mintákon át egészen a modern három dimenziós darabokig bármit megvalósíthatunk.

Mindez azonban csak a külső burka, héja a munkánknak. A mézeskalács számunkra eszköz. Munkánknak az a tudat ad értelmet, hogy általa érzéseket közvetíthetünk: köszönetet, hálát, szeretetet, elismerést. Örömmel gondolok arra a sok-sok emberre, aki ezt felismerve velünk mondja el érzéseit barátjának, szerelmének, családjának vagy éppen tanárának.
Ha Önt már partnerünkként tudhatom, az nagy öröm számomra. Ha még nem vásárolt tőlünk, jó szívvel javaslom, tapasztalja meg, mekkora örömet tud szerezni egy személyes üzenettel, személyre szabottan elkészített mézeskaláccsal.