Petritsné Sebestyén Tünde

Petritsné Sebestyén TündeA cukrász

Már kislányként is vonzottak az édességek, a kézműves munkák. Az első emlékem erről az a pillanat, amikor azt mondtam anyukámnak: “Ha nagy leszek, fagyit szeretnék adagolni.” 🙂

Sok víz lefolyt a Dunán és a cukrász szakma szeretete egyre erősödött bennem. Ezért még mielőtt gimnáziumba mentem, szerettem volna kitanulni a cukrászat alapjait. Abban az időben természetes volt a duális képzés. Gyakorlati helyemen hamar meglátták, hogy a hagyományosan tanulókra váró feladatok mellett süteményeket, tortákat is rám bízhatnak. Ennek köszönhetem, hogy már az iskolai évek alatt hatalmas gyakorlatra tettem szert.A vizsgáimat kitűnő eredménnyel tettem le, a Szakma Kiváló Tanulója verseny országos döntőjében 5. helyen végeztem.

A mézeskalácsos

Vizsgáim után találkoztam későbbi férjemmel, Petrits Szilveszterrel, aki már akkor a mézeskalácsok bűvkörében élt. Nem kellett hozzá sok idő, hogy engem is magával ragadjon a mézeskalácsok csodálatos világa. Gimnáziumi tanulmányaim mellett már élénken érdeklődtem és tanultam a mézeskalácsos mesterség csínját-bínját. Az országban akkor még élt egy-két mézeskalácsos mester, ezek egyike volt Petrits István. Büszkeséggel gondolok arra, hogy tudásom alapjait mellette sajátíthattam el. Azóta sokat tanultam és tapasztaltam, elkészítettem több tízezer mézeskalácsot és napról napra egyre több örömet találok a mézeskalácsok készítésében.